Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rózsa Pál

2009.07.10

1946. március 14-én született Szombathelyen. Családjával 3 éves korában költözött Kaposvárra, ott végezte általános és középiskolai tanulmányait. Zenét 6 éves korában kezdett tanulni, 8 évig hegedű-tanulmányokat folytatot. Ekkor érdeklődése a természettudományok felé fordult, és egyetemi tanulmányait - Moszkvában - vegyészmérnökként fejezte be.
1970-ben kapott diplomát, ezután az iparban, a külkereskedelemben és az Országos Tervhivatalnál dolgozott. Később a Zeneműkiadó reklám- és propaganda ügyintézője és korrektora, 1986-tól szabadfoglalkozású zeneszerző. Zeneszerzést - magánúton - Szokolay Sándor és Durkó Zsolt irányításával 5 és fél évig tanult. Első zeneszerzői sikerét 1982-ben egy dániai illetve venezuelai pályázat megnyerésével érte el, ezt követően számos pályázaton vett részt, és ennek során összesen 11 alkalommal ért még el 1., 2. vagy 3. helyezést illetve két alkalommal kapott különdíjat.Művei felölelik a zeneirodalom széles területeit; 5 opera, számos zenekari mű, kamaraművek, szólóhangszerekre írott darabok, dalok egy vagy több hangszer kíséretével, kórusok, egyházzenei kompozíciók mellett az utóbi években érdeklődése elsősorban a fúvószenekari művek és a fúvós kamarazene felé fordult.
Műveit előadták többek között Németországban, Olaszországban, Svédországban, Dániában, Franciaországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Kanadában, az USÁ-ban és Hong-Kongban (az ISCM Világzenei napokon). 6 szerzeménye jelent meg a HUNGAROTON, 1 a RADIOTON gondozásában hanglemezen, több művéből a Magyar Rádió felvételt készített.